Lyckas du med detta, lyckas du med allt.
juni 17, 2017
Förändrat konsumentbeteende
juni 29, 2017
Visa alla

Skaffa dig ett försprång i digitaliseringens Rat-race

Onlinehandeln i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren, i stor utsträckning tack vare användarupplevelsens lätthet. Sofistikerad dataanalys samt informationens transparens som tillhandahålls av de mest framgångsrika e-handelsaktörerna, håller konsumenterna engagerade, uppmuntrar till upprepade besök och leder till stark varumärkespreferens. Rekommendationsmotorer, prediktiva sökordsökningar och andra sofistikerade användargränssnittsverktyg (UX) gör onlineshopping enkelt, givande och roligt.

Dålig användarupplevelse

Framgången hos de mest populära e-handelswebbsidorna har lett till en grundläggande nivå av konsumenternas förväntningar på kvaliteten av online-upplevelsen. Men för många av dagens portaler kan användarupplevelsen vara frustrerande eller förvirrande – vilket leder till en mycket lägre konverteringsnivå och mycket lägre sannolikhet för att skapa en lojal kund. Viljan att shoppa och besöka finns där – men okunskap och UX lämnar ofta kunderna ute i kylan.

Jämförelsefällan

Problemet som många fortfarande står inför är att inse att man är en del av denna digitalisering, trots att man inte tillhör t ex retailbranschen. Användarna är nämligen desamma och när de handlar hos en duktig retail-aktör ena mintuen så besöker de din hemsida sekunden senare. De kommer då omedvetet jämföra upplevelsen och då vill vi att de upplever samma lätthet, struktur och köpglädje.

Viktigt idag är alltså att leverera en övertygande användarupplevelse. Dagens bästa online-plattformar är de som levererar en modern, sömlös användarupplevelse som matchar de mest sofistikerade online-återförsäljare, inklusive rekommendationer, recensioner, segmentering och riktade erbjudanden och kampanjer. Istället för att försöka göra allt själva kan ni välja en partner med expertis och infrastruktur för att hjälpa er att engagera era kunder, belöna dem för sin lojalitet och bygga starka, personliga relationer med dem.

Undvik dyra konsulter

Det finns alltså många anledningar till varför Sverige är en het marknad för IT- och teknikkonsulter, vi ligger långt fram i digitaliseringen både bland privatpersoners användande och företagens anpassningar. Befolkningen ökar samtidigt som världen krymper eftersom vi kan få tag på saker från jordens alla hörn via våra uppkopplade enheter.

Urbaniseringen fortsätter och kraven från konsument ökar ständigt. Samtidigt har komplexiteten i digitala anpassningar ökat och i många fall har expertisen inom de företag och organisationer som är beställare inte ökat i paritet med kraven från konsument. Detta gör att marknaden för dessa konsulter fortfarande kommer att växa sig stark, dock blir detta en dyr historia för företagen och risken att man uppfinner hjulet om och om igen är stor. Därför tror vi på att hitta en grundstrategi för att konsolidera data, som sedan, med vissa anpassningar kan appliceras på just era verksamheter och hjälpa er att ta ett snabbare kliv in i digitaliseringen 2.0.

/ Jonas Ekegren